Warzywniak wymaga corocznych prac ziemnych i pielęgnacyjnych, co nie tylko wpływa na wysokość, lecz także jakość plonu, a przy okazji zapobiega się wystąpieniu niekorzystnego zjawiska „zmęczenia gleby” . Jak przygotować glebę pod warzywa?
Przygotowanie gleby pod warzywa – najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne
Warzywniak należy przekopać glebogryzarką (opcjonalnie szpadlem) po zbiorze warzyw, a następnie wiosną, przed siewem i sadzeniem warzyw. Dzięki temu spulchnia się podłoże, a jednocześnie niszczy część szkodników glebowych. Warto pamiętać, że najwięcej pędraków znajduje się na głębokości do 30 cm. Ponadto takie działanie pozwala na oczyszczenie, spulchnienie, a potem łatwe wyrównanie terenu. Jeszcze przed przekopywaniem ziemi należy usunąć chwasty, a razie potrzeby zastosować odpowiednie nawozy (o tym poniżej). Nasiona i sadzonki warzyw wprowadza się dopiero na oczyszczony teren.
Czym nawozić ziemię pod warzywa na wiosnę?
Gleba pod warzywa powinna być przynajmniej raz na kilka lat nawożona obornikiem. Obornik wykłada się w dawce 2-4 kg/m2 (w zależności od żyzności gleby), a następnie przekopuje glebogryzarką. Wymieszany z glebą rozkłada się szybciej, efektywniej zwiększa jej żyzność i aktywność mikrobiologiczną. Jednakże pomiędzy zabiegami nawożenia, a siewu/sadzenia należy zachować przynajmniej 4-5 tygodniową przerwę. To konieczne, gdyż świeży obornik może spowodować poparzenie korzeni. Jeśli nie zastosowało się nawozu organicznego można zdecydować się na dawkę nawozu wieloskładnikowego mineralnego (często wybiera się te z przewagą azotu w składzie NPK). Niezależnie od użytych nawozów corocznie zaleca się przeznaczyć 20-25% powierzchni warzywniaka na nawozy zielone. W sukurs przychodzą m.in. rośliny motylkowe, które dzięki symbiozie z pożytecznymi bakteriami uzyskały zdolność do wiązania azotu atmosferycznego.
Jak użyźnić glebę pod warzywa? – opcjonalne zabiegi pielęgnacyjne:
- Większość warzyw dobrze rośnie przy wartości pH zaczynającej się od 5,5 lub 6,0, a źle reaguje na kwaśne gleby. Dlatego raz na kilka lat warto sprawdzić odczyn w kilku lub kilkunastu miejscach w warzywniaku, a w razie potrzeby jesienią przeprowadzić wapnowanie. Jeśli pH nie odbiega znacząco od optimum w trakcie sezonu wegetacyjnego stosuje się dolomit.
- Jako lekkie, naturalne nawozy można traktować gnojówki z roślin. Warzywa w szczególności warto podlewać gnojówką ze skrzypu, która poprawia ich odporność (przez wzmocnienie ścian komórkowych). Przy okazji odstrasza się szkodniki glebowe.
Jak przygotować ziemię pod warzywa w skrzyni?
W uprawie warzyw w skrzyniach, np. na balkonie lub tarasie sprawa jest łatwiejsza, gdyż corocznie kupuje się nowe podłoże. Jaka ziemia do warzyw w skrzyniach jest najlepsza? Najlepiej używać specjalistycznego podłoża…do warzyw. Oprócz tego można używać uniwersalnej ziemi (dla większości gatunków), jednakże należy dodać do niej trochę piachu, keramzytu i kompostu. W uprawie wczesnowiosennej warzyw można na dnie pojemnika wyłożyć warstwę grzewczą (kilka centymetrów) z obornika końskiego. Rzecz jasna, w dnie pojemnika należy wykonać otwory dla odpływu nadmiaru wody.
Tekst powstał przy współpracy ze szkółką drzew owocowych.